kolczyki w uchu

Piercing ucha – jakie wyróżnia metody i jak zadbać o przekłute uszy?

Kolczyki w uszach są od dawna znaną i cenioną ozdobą ciała, która w dzisiejszych wciąż ma mnóstwo zwolenników. Odpowiednio dobrane zarówno dopełnią stylizację i pozwolą wyróżnić się danej osobie, jak i podkreślą jej charakter. Z tego powodu warto wiedzieć więcej na temat rodzajów kolczyków oraz metod piercingu, na które można się zdecydować.

Metody przekłucia ucha – pistolet czy igła?

kolczyki w uchu

Przekłucie uszu pistoletem jest aktualnie najpopularniejszym sposobem piercingu, ponieważ polega na wykorzystaniu specjalnego urządzenia, które szybko i bezboleśnie przebija tkanki na wylot. Urządzenie pozwala na precyzyjne wystrzelenie kolczyka z dużą prędkością, lecz ta metoda również posiada pewne wady, którym jest choćby fakt wydłużonego gojenia oraz możliwość przebicia ucha tylko w miejscu występowania miękkiej tkanki.

Przekłucie ucha igłą pozwala na umieszczenie kolczyka w dowolnej części ucha – nawet w chrząstce. Skóra przebijana jest jednak znacznie wolniej niż w przypadku pistoletu, dlatego zabieg może okazać się dość bolesny. W trakcie jego wykonywania warto mieć na uwadze higienę miejsca oraz używanych narzędzi.

Jak nazywają się kolczyki do ucha i jak zadbać o przekłute uszy?

Kolczyki do uszu w zależności od rodzaju piercingu dzielą się na różne rodzaje, takie jak:

  • labret – do płatka ucha.
  • banan – w postaci zakrzywionej sztangi.
  • surface bar – wykorzystywany do piercingu skrawka ucha.
  • microdermal – wykorzystywany do piercingu powierzchniowego ucha.

Mimo że przekłucie uszu jest bezpiecznym zabiegiem, warto mieć na uwadze kilka ważnych zasad. Jedną z nich jest choćby unikanie dotykania kolczyka oraz ucha w miejscu przekłucia, a w razie potrzeby trzeba przynajmniej umyć ręce przed tą czynnością.

Należy także przemywać dwa razy dziennie skórę wokół nakłucia specjalnym płynem, pamiętając o tym, by kolczyki w uchu nadal pozostawały na swoim miejscu i nie zostały wymieniane przez okres czasu, który został podany przez piercera.